f


-->

facebook

Halaman

Wednesday, 14 December 2011

Banjir Kilat Di Bandar Raya Kuala Lumpur


Assalamualaikum wbt... rakan-rakan yang ku sayangi... hahaha siot je kan?

AF hari ni seharian duduk dalam bilik, mendiamkan diri seketika...
Lepas tu hujan lebat sangat-sangat petang tadi... tak sangka pula 
boleh jadi banjir Kilat kat Kuala Lumpur... sampai 30 kanak-kanak dikatakan terperangkap
dalam sebuah Tadika, tetapi Alhamdulilah, telah diselamatkan... Terima kasih 
kepada Pihak berkuasa yang cekap menjalankan tanggungjawab..

Keadaan lalu lintas di ibu negara lumpuh hari ini berikutan banjir kilat di Jalan Tun Razak semasa waktu puncak apabila warga kerja pulang, berikutan hujan lebat.
Kawasan sekitar Perpustakaan Negara dilaporkan ditenggelami air dan dikatakan merebak sehingga ibu pejabat agensi berita Bernama yang terletak berhampiran.
Sebelum ini, kawasan itu bukan tempat yang kerap berlaku banjir. Dua minggu lalu Kajang juga dilanda banjir kilat yang terburuk sejak 1971.
Jabatan Meteorologi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 10.30 pagi tadi turut memaklumkan bahawa amaran hujan lebat (peringkat merah) di Terengganu dan Pahang yang dikeluarkan pada 5.35 petang semalam diturun taraf kepada amaran hujan lebat (peringkat jingga).
Ia turut mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora (kategori kedua) dengan kelajuan 50-60 kilometer sejam (kmsj) dengan ombak mencapai ketinggian 4.5 meter di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Samui, Condore, Reef North dan Layang-Layang akan berterusan sehingga Selasa depan.
Angin kencang dan laut bergelora (kategori pertama) dengan kelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai 3.5 meter di perairan Pulau Langkawi, Perlis, utara Kedah, Pahang, Johor timur, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah (pedalaman, Pantai Barat dan Kudat), Phuket, Tioman, Bunguran, Reef South dan Palawan juga diramal berterusan hingga Selasa depan. Menurutnya, kawasan pantai di pantai timur Semenanjung kini terdedah kejadian kenaikan paras air laut.


Sumber  :GAMBAR KUALA LUMPUR BANJIR KILAT 13 DEC 2011 - KL BANJIR | illustrasiaku .com

0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More